понеделник, 6 юли 2015 г.

За бебетата и рисуването от опит!

Тук Никола е вече голям, на годинка. Той започна по-рано от кака си да рисува. беше на 10 месеца като хвана флумастерите на кака си и се татуира. Лошото беше, че все лапаше флумастера и се притеснявах да не се натрови, а пък и не исках все да му повтарям НЕ, НЕ, НЕ! По-активно рисува от 11-я месец и бързо му омръзва, разбира се!
Всички деца обичат да рисуват! Чрез рисуването се разтоварват и освобождават от стреса, изразяват вътрешния си свят по-добре, отколкото с думи, поради неразвитите още умения да говорят и емоционалната незрялост (има разработени методики за психодиагностика на деца по рисунки ). Рисуването помага за развитието на мозъка, защото тази дейност включва и двете половини в процеса - от дясната половина се управлява творческия процес, а с лявата се осъществява анализа на рисунката (детето наблюдава следите от движенията).

В ранна възраст не бива родителите да имат големи очаквания. Рисунките са просто драсканици, но много важни драсканици за детето :) То още се учи да овладява добре движенията си и за него е важен рисунъка, та дори и няколко линии.

Хубаво е малките бебета да рисуват на големи листи, с ярки цветове, които лесно оставят следа - флумастери или водни бои без усилие от страна на бебето. Разбира се,  под родителски контрол! Особено ако бебето все още слага всичко в уста. Има рецепти за домашни боички, които ще споделя по-късно и са по-добрия избор от акварела, въпреки че пак се използва синтетична боя (сладкарска).

Хубаво е и по-големите деца да рисуват на различни формати хартия, а да не се ограничават само с блокчетата. Това допълнително увеличава ползите от рисуването и се избягва вкарването в рамка на движенията от непрекъснатата употреба на даден размер.

Лято е, време е за забавления и навън. А какво по-хубаво от рисуване с вода на двора или с ледени тебешири или с домашни боички по асфалта. Очаквайте скоро да споделя още наши произведения!


Няма коментари:

Публикуване на коментар