четвъртък, 21 март 2013 г.

Пъзел от 2 части за най-малките! Part to whole matching cards

Ния все още не се справя с пъзели, но открих един вариант подходящ за нейната възраст (още няма 2 годинки) Пъзел, ако може така да се нарече, от 2 части. Картинка на познат предмет или животно разделена на 2 равни части по хоризонтала, вертикала или диагонал. Така детето не мисли за формата на свързване, а само за свързването на частите на картинката.

Предполагам, че се продават такива карти пъзели, но аз реших, че ще си направя сама от една книжка за оцветяване с ясни и познати рисунки. Сигурна съм, че така излиза в пъти по-евтино, могат да се ползват всякакви изрезки от списания, вестници ... По-големите братя или сестри също могат да се включат в изработката на картите и в самата игра като помагат и насърчават малкото си братче или сестриче. Така и двете деца ще се включат в играта всеки според възрастта си.

Използвах бели картончета с размер А4, книжката за оцветяване, лепило и ножица. Изрязах картинките и ги залепих на картончетата.
После изрязах картинките отново като се стремих да е под формата на правоъгълник и на свой ред всяка картинка разрязах на 2 части по хоризонтала, вертикала или диагонал. Получиха се големи и малки карти.
Като започнахме да играем с картите първо ги показах съединени, за да добие представа какво е изобразено на тях. След това има няколко варианта. Според мен е добре да се започне с по-големите карти, защото са по-ясни и лесни за обхващане с поглед. Когато детето разбере какво се иска от него и сполучи да съедини обектите може да се използва и по-малкия комплект.

Цел на играта е да се съединят 2 части на животното.

Варианти на игра:
- показват се картите, взима се една половинка и детето трябва да посочи коя е другата половинка от животното или предмета;
- детето трябва да съедини 2 части по правилен начин;
- ако му е трудно възрастният показва и пита "Тук ли е мястото", а детето трябва да потвърди;
- след няколко упражнения детето и само се справя със съединяването без намесата на възрастният.

Аз се сещам за тези варианти, ще се радвам ако споделите с мен и други.   

 
 

4 коментара:

  1. Ох,Люляче, колко си ми полезна! Толкова много идеи за забавления имаш, да знаеш че се възползвам максимално:))

    ОтговорИзтриване
  2. Супер идейно! И ние сме на същата възраст. Сърдечно благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  3. А аз даже вече го направих заедно с голямата си дъщеря във вариант за по-големи.Благодаря, много за идеята.

    ОтговорИзтриване