събота, 17 ноември 2012 г.

Сапун вместо прах за пране!

От една година ползвам рендосан сапун за пране в пералнята вместо прах за пране. 

Как стана това ли?

Исках да изпера дрехите на още нероденото бебе с най-щадящия прах и като се поинтересувах какво съдържат "бебешките" прахове се отчаях. Оказа се, че нищо "бебешко" няма в тях, почти нищо не им е спестено откъм агресивни съставки. Отчаях се! Докато проучвах има ли еко прах на добра цена още повече се отчаях, не е нормално в тях да няма половината от съставките на обикновените прахове, а да струват 3-но по-скъпо. В крайна сметка реших да изпера всичко с домашен сапун. Дрехите от племенницата ми (престояли 5 години в гардероба) светнаха. Като изсъхнаха дрешките миришеха на онази сладка, свежа, омайна миризма на речен бързей. Като деца баба ни водеше на реката да се къпем, тя переше, естествено, с домашен сапун.

Като се роди детето мъжът ми продължи да и пере дрешките на ръка с домашен сапун. Вторият месец започнах да ползвам от време на време вълнени защитни гащички с тензух вместо еднократни пелени, а малко след това пристигнаха и пелените джоб и напълно се отказах от еднократните пелени и прането се увеличи доста. 

Доста се колебаех да пробвам ли с рендосан сапун в пералнята, за да отменя поне с пелените мъжа ми. Все още не исках да ползвам прах. Притеснявах се да не се повреди пералнята. Реших се. Резултатът беше отличен. Нааканите пелени блестяха, случваше се да остане и петно, но на слънце изчезваше.

Оттогава пера почти изцяло с рендосан сапун, прах за цветно пране използвам само за тъмните ни дрехи, за да не се избелят много.

Като захраних Ния  освен мръсните пелени се появиха всякакви петна по дрешките от какво ли не. Петната от храна е почти невъзможно да се изперат от прах, бил той и най-скъпият, натъркани със сапун за час-два дрехите светват.

Пералнята е все още (и слава Богу) здрава и ни служи безотказно! 

С малко повече търсене си намерих сапун от растителни мазнини, без излишни съставки, а наскоро открих и сапун, произведен от Камбана Бургас. Заводът е вече затворен, така че ще изкупя всички кутии от магазинчето.

5 коментара:

  1. Полезни знания! Майка ми правеше домашен сапун, но на мен къде ми беше акъла, за да запомня рецептата... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Баба правеше всяка година от събраната мазнина от кухнята, нищо не изхвърляше.

      Майка ми същ оправи, но скоро не се е случвало, дано на лято има нови попълнения на запасите.

      Изтриване
  2. Винаги разполагам в банята и с "обикновен" сапун, който се справя дори по-добре от специалния за петна (и всъщност вече не го използвам). Хвала на тези простички неща, които лека-полека преоткриваме.

    ОтговорИзтриване
  3. ееех, днес си взех бебешки прах за пране, чак ме е яд, все още ли пералнята ви е ок? , защото много хора са ми казвали, че се прецаква пералнята от рендосания сапун, защото се наслоява по тръбите и се задръства.
    Иначе гледам в нета различни рецепти за прах домашен, чудя се дали да не пробвам, но пък има много противоречиви мнения за боракса, в чуденка съм.

    ОтговорИзтриване
  4. Пералнята я сменихме, защото правихме ремонт и ни трябваше уред с предно отваряне (старата беше с горно и вече няма място за нея) Специално проверих маркучите нищо им нямаше. Боракс така и не ползвам, но слагам сода за бъчви. С нея си отпушвам мивката.

    ОтговорИзтриване