неделя, 10 февруари 2013 г.

Още по-Лесни терлици!

Специално за Ния исках да изплета терлици без шев на ходилото. Попаднах на тази снимка и реших да опитам и след като 1 път разплитах и поправях се получи това:

и подшити с парченца против хлъзгане
С няколко снимки ще обясня как се плетат и зашиват.

Първо трябва да решите с колко бримки ще работите. Аз използвах тази прежда и игли номер 4.5.

Заплетох 30 бримки, жартиерна плетка (всички бримки се изплитат лицево)

Дължината на парчето трябва да е равна на дължината на крачето (синята линия на снимката)

Това е първото терличе, което оплетох и след като заших разплетох, защото не ми хареса резултата. Ето как изглеждаше. Доста обемно отпред.
 Разплетох до зелената звезда от снимката. Отговаря на 1/3 от общата дължина, там където трябва да е свода на крака. Продължих с ластична плетка (първи ред: 1 бримка лицево, 1 бримка опако; втори ред изплитат се както излизат) Така предната част става по прибрана.
Бримките не се завършват, а само се нанизват с игла и се притягат. Внимавайте да отрежете конеца достатъчно дълъг, за да ви стигне и за шев после.

След това зашивате двете страни на ластичната плетка. В снимката с обясненията съм показала линията на шева със зелен цвят. Зашиват се една за друга всяка последна бримка от реда.

Време е за вторият шев, пози на петата. На тази снимка се вижда вече направен.
Трябва да съедините двата края отбелязани с червени звезди и да зашиете. Така се оформя терличето.

След това изрязах от една подложка "подметки" против хлъзгане. Продава се в магазините за левче като подложка за хранене.
 Приших към дъното.

 А ето ги и на крачетата.

Много писане, много нещо за едни прости терлици :) Защо са ми при наличието на пантофки? Защото всички пантофки запотяват крачетата на Ния и се налага често да сменям чорапи. Вълнените терлици топлят, не запотяват, но пък се пързалят на паркет и теракота. Решението на проблема дойде с подшиването. И готово! 

2 коментара: