сряда, 10 октомври 2012 г.

Алонсо де Охеда или Драган от Охрид

 А може би българин е открил Америка!

Отново забравена българска следа в историята. За този Алонсо де Охеда прочетох в списание 8 и реших с няколко думи да ви разкажа за него.

Не мога да го кажа по-добре от автора, затова ще цитирам някои части от статията, които най-силно ме впечатлиха.

"Казват, че за познанието не съществуват реални факти, а само интерпретации и интерпретации на интерпретациите... Историята не прави изключение, защото нейната задача не е да хроникира дадени събития, а да ги разчете според логиката на изследваната епоха и да ги постави на полагащото им се място. Благодарение на интерпретацията обаче историята е и най-фалшифицираната наука."

След това въведение оставям на вас дали да вярвате или не на историята за българина прекосил океана в онези далечни години.

Ще се спра само на по-интересните постижения на мореплавателя. Ще спестя подробностите и историческите бележки. По-любопитните от вас нека прочетат статията, много е увлекателна.

Родното място на въпросния Алонсо де Охеда не се знае, известен е с многобройни прозвища и прякори, а в кралския двор е познат под името Драган от Лихнида (това име се споменава в писмата на една заточена херцогиня). Лихнида е старото гръцко име на Охрид. Иван Димитров посвещава 50 години на проучванията си за произхода на Алонсо. Публикува и книга по темата, но в България и Испания не предизвиква нужното сериозно внимание за разлика от научната общност в САЩ, Русия и Германия.            
Косвено доказателство за произхода на Охеда е иконата на Богородица, с която е пристигнал в Испания, и с която не се е разделил до смъртта си. В католическа Исания е забранено обикновени хора да носят икони, но не и в православния свят. Покровителка на Охрид е именно Богородица.

"През 1492-3 той участва в мореплавателските пътувания на Христофор Колумб... На остров Еспаньола остава като главнокомандващ войската и спечелва 4 годишната война срещу туземците. Жени се за индианка. Затвърждава испанското присъствие в океанските острови. От 1499 до 1510 предприема 4 самостоятелни плавания- 2 откривателски и 2 колонизаторски, при които открива много от земите на Южда Америка, Бразилия, Гвианите, Венецуела, Панама, Ямайка и редица други малки острови по крайбрежието.

Поради това, че прилича на Венеция с наколните си жилища над водата и големите лодки на индианците, Охеда нарича тази земя Венесиола, а по-късно името добива и съвременното си звучене Венецуела."

По онова време в Испания къпането е било забранено и строго се е следило за спазването на забраната, моряците по правило не са могли да плуват, но не и Охеда. Явно е бил опитен плувец, защото при пленяването му на кораб решава да доплува до брега с оковани крака, е, не успява. Охеда ругаел морящите на непознат за тях език.

Няма коментари:

Публикуване на коментар