Аз няма как да си спомня вкуса на онова масло, но пък помня в какво са го правели. Приличаше на този уред от снимката.
Една съседка ме научи как да правя масло от домашно мляко. Лесно е и не изисква старинни уреди, само буркан на винт, вода и каймак.
След като се свари млякото е най-добре да се остави да изстине напълно, тогава каймакът е най-дебел и излиза повече масло от него. Отделя се и се слага в буркана. Това е каймак престоял 1 ден в хладилника.
Следва затваряне на буркана и енергично тръскане около 10 минути.
Този път реших детето да направи маслото, за да усети, че всичко което се слага на масата се произвежда с труд и усилия. За съжаление снимала съм я неправилно! Извинете ме!
Не и беше лесно! Измори се! но все пак маслото изби. Прецедих го и и го дадох да си го изяде.
Добър апепит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар