вторник, 18 март 2014 г.

Пелени за бебето най-различни!

Няколко месеца нямах време и желание да пиша в блога. Отчасти се дължи на неразположенията през първите месеци на бременността. Да! Ще си имаме второ бебе :) Ния ще си има братче!

Събитието наближава и аз започвам да се подготвям с някои дребни, но основни неща като пелените например. Ния отгледах с многократни пелени. Започнах да ги ползвам от около втория месец. Сега ще започнем още от самото начало. Всъщност, от прибирането ни от болницата, там няма как да се разминем с еднократните.

За съжаление започваме ремонт и шевната ми машина вече е изнесена, така че пелените тип prefolds ще ги довърша като приключим и нанесем мебелите.

Пелените са от бархетни чаршафи от втората употреба. За Ния купих нов бархет на метър, но после установих, че някои тъкани във втората употреба превъзхождат многократно тези от магазина. Така се сдобих със бархет с превъзходно качество и на безумно ниска цена. За 2 големи чаршафа платих само 5.50 лв.
Това е пелената тип prefold. Не обичам да използвам чуждици, но в случая не зная как да се изразя на роден език. Както се вижда, парчето е разделено на 3 зони. В средата има 6 слоя бархет, а в 2-те крайни части са по 3 слоя. Изработват се много лесно.

Режат се 4 парчета в нужните размери (при мен 25 см./25 см. и 28 см./28 см., засега бебето върви големичко и не ми се искаше да имам много бройки от най-малките размери) 1-то парче се сгъва на 3. Двете парчета се налагат едно върху друго и сгънатото се поставя по средата. Последно отгоре се слага 4-тото парче и се зашиват заедно.

За размерите се ориентирах от този сайт. В него има и много снимки на бебета с прифорди в различни месеци и размери за нагледно ориентиране.

После открих и друг начин, но вече бях нарязала плата.

Ползват се по два начина. Това е единият вариант, като гащички.


Понеже бебето ще се роди в началото на лятото, в горещините вкъщи имам намерение да ползвам този тип сгъване без защитни гащички.
Като омалеят, а това става твърде бързо, ще ги ползвам сгънати като подложка (insert) в пелените джоб и вълнените гащички.Освен тези пелени си нарязах едни правоъгълни парчета, които имат предимството да съхнат бързо, защото не са шити от няколко пласта, а се нагъват преди всяка употреба като подложки. С размери 30 см./ 72 см. са. Нагъванията са все на половина. Накрая ширината е около 9 см. на 30 см. дължина.Тези подложки имат и второ приложение. Като се сгъне 1 път на две (втората снимка) могат на се ползват като prefold с допълнителна подложка в средата.
Така си осигурих различни размери пелени за първите месеци.
Равносметката от голям бял чаршаф:
- 9 подложки за сгъване;

- 5 прифолди.

От шарения чаршаф нарязах:
- 2 големи пелени за след баня. Бархетът и тензухът попиват много по-добре от хавлия  и са много практични;
- 48 кърпички, които ще използвам вместо мокри кърпи за дупето. С леко различни размери са около 20 см. на 20 см.


Ще са ми нужни още около 20-30 броя кърпички за ръце, лице и ...

11 коментара:

 1. Каква чудесна новина!
  Не се притеснявай за блога - вие сте по-важни сега!
  Успех!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря! Предполагам, че сега ще се изкушавам да направя по нещо за бебето, дано има какво да покажа.

   Изтриване
 2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

  ОтговорИзтриване
 3. Какъв интересен начин за съобщаване на такава голяма новина! :) Честито и леки оставащи месеци :*

  ОтговорИзтриване
 4. Ах... честито и браво за решението.Поздрави.

  ОтговорИзтриване
 5. Подозирх аз, че крушката си има пишле, оп опашка :)
  Честито, разцъфнало за втори път Люляче!
  Усмивки!

  ОтговорИзтриване
 6. Здравейте, може ли да споделите от къде сте закупили чаршафите?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Обиколих магазините за дрехи втора употреба, понякога излизат бархетни чаршафи. Скоро пак ще огледам да си направя още кърпички за почистване на дупе.

   Изтриване
 7. Здравейте! Смятам да си закупя няколко чаршафа и да си ушия пелени, но как да позная кои са бархетни? Намерих една втора употреба, в която има доста чаршафи, предлагат предимно от тези памучните с ластик, едни такива мъхести стоят, предполагам стават за тази цел? И другото, което ме притеснява, са химиите, с които обработват дрехите по вторите употреби - Вие забелязали ли сте някакви кожни проблеми (подсичане, алергични реакции) при използването на тези пелени с Вашето бебче? Може да ми отговорите и по ел. поща - tsveti_D_153@hotmail.com. Благодаря! Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Трудно ще обясня как изглежда бархета, най-добре е да попитате в магазина.
   Не се притеснявам от химиите, с които ги дезинфекцират, препирам 2 пъти с допълнително изплакване и готово. По-важно е с какво ще се перат пелените.

   Подсичането според мен е до кожа и препарати, с които се пере и от ползваната козметика. И двете ми деца не се подсичат и нямат никакви кожни проблеми. Не ги мажа с нищо, пера с най-обикновен сапун.

   Изтриване