неделя, 24 февруари 2013 г.

На гости на Ива от Страната отвъд дъгата!

 или

Как сами да си оплетем вълнени защитни гащички!



Ива от Страната отвъд дъгата ме покани да и гостувам в хубавия  и много артистичен блог, за да си поговорим за отглеждането на бебетата по един по-естествен и природен начин, без еднократни пелени. Приех с охота!И понеже мога да плета, реших че ще съм полезна с едно описание как сами да си оплетем вълнени защитни гащички.

Ако сте любопитни, надникнете там! Тук ще публикувам само КАК СЕ ПЛЕТАТ ВЪЛНЕНИ ЗАЩИТНИ ГАЩИЧКИ!

Защо ВЪЛНЕНИ гащички? Защото вълната:
- не пропуска
- държи топличко
- почти безплатно в сравнение с марковите пелени
- напълно естествен материал е, не запарва, не алергизира
- ако бебето само е пишкало е достатъчно гащичките да се проснат на терасата да се проветрят за няколко часа и са като нови - без миризма и напълно сухи.

Как да си ги оплетете сами!

Подготовка:

1. Изберете подходяща прежда. Да е 100% вълна, по-фина, задължително на етикета да е оказано да се пере на ръка. Вълнената прежда, която се пере в пералня е обработена, така че да не се степва и това не позволява да се ползва за гащички, защото е загубила водонепропускливостта си. Аз плета с тази прежда. Друга подходяща е тази. Вероятно има и други на пазара, потърсете ако предложените не ви допадат или не ги намирате. Разходът е около 100 грама, зависи от размера.

2. Плетете с по-тънки игли от оказаното на етикета. Плетивото трябва да е по-сбито, за да не пропуска през дупчиците. Моят обръч е №3.

3. Според възрастта на бебето определете какъв размер ви трябва. За мен това е най-трудната част. Дълбочината и ширината на гащичките се измерва лесно. Малко повече усилие трябва да се прецени колко да е голям отвора при крачолчетата, за да не притиска крачетата, но и за да не пропуска.

4. Предимството на плетените гащички е, че все пак плетивото е разтегливо и това допринася за удобството на бебето.

Изпълнение:

1. Заплетете нужните ви бримки. Аз започнах с 28.
видео как се заплита

2. Продължете с лицева плетка (1-ви ред лицево изплитане, 2-ри ред опако изплитане) като винаги първата бримка се прехвърля на дясната игла без да се преплита.

3. На 13 ред (лицев) направете в началото и в края на реда по една наддавка. Това ще рече, че трябва да увеличите бримките в началото и края с по 1, общо 2. Как да го направите?

Прехвърлете първата бримка на дясната игла без да я преплитате, изплетете още 2 бримки лицево и направете наддавката като  тук на фиг. 16.14 3 бримки преди края на реда направете другата наддавка.

4. В началото на 19 ред наддайте пак по1 бр. в началото (пак след 3-тата бримка) и 1 път 3 бримки преди края.

5. Повторете наддаването на редове № 23, 27, 29, 31, 33, 35. С карфици съм отбелязала мястото на наддавките.

6. Досега сте наддавали 8 пъти по 2 бримки, общо 16 бримки + началните 28 бримки = 44 бримки. За да са по-прибрани гащичките около кръстчето предлагам да продължите с ластична плетка, но ако желаете можете да продължите с лицевата.


Ластична плетка: 1-вата бримка се прехвърля, 2-рата се изплита опако, 3-тата лицево, 4-тата опако и така до края.

7. Плетете, докато достигнете желаната дълбочина на гащичките. Аз плетох 34 реда ластик.

8. Завършете плетивото.

Завършване: На лицев ред вземете с дясната игла 1-вата и 2-рата бримка и ги изплетете заедно. Върнете изплетената бримка на лявата игла. Сега вземете първите 2 бримки заедно с дясната игла и ги преплетете. Прехвърлете получената бримка пак на лявата игла. повтаряйте докато бримките свършат. последната бримка я преплетете 1 път сама и откъснете по-дълъг конец, ще ви е нужен при зашиването. Не затягайте много, защото ще свиете плетивото!

РАЗМЕРИ на полученото парче в снимки!
Внимавайте! Моят сантиметър започва от 2 см. (наследство ми е от баба и все още работя с него)



9. Повторете всичко от начало, за да изплетете другата част на гащичките.

10. Зашийте двете части. Можете да зашиете първо дъната (с зелената линия), а след това и горните части (със синя линия) Сложете двете парчета с лице едно към друго. Вижте тук как става.
или тук

11. Извадете достатъчно бримки от отворите на крачолите. Разпределете ги на 4 игли, с 5-тата плетете ластична плетка (1 бримка лицево, 1 бримка опако) Достатъчно е да изплетете около 2 пръста и завършете.
виж как се прави

12. Направете подгъв в горната част на гащичките, за да промушите вътре ластик. Или просто промушете ластика в дупчиците на плетивото.

Накрая ще се получат такива гащички:

Вече завършихте вашите вълнени гащички! Успешна употреба!

Поддръжка!!!
* Ако бебето ви само е пишкало в гащичките ги изнесете навън на проветриво място (просторът например) за 2-3 часа. Като ги приберете ще са сухи и без миризма.
* Перете 1 път на 10-14 дни с хладка вода и сапун.
* На всяко 3-то пране ланолизирайте, защото с прането се отмива ланолинът, веществото, което прави вълната непромокаема. Аз използвам Лансинох. В малко легенче с почти вряла вода сложете 3-4 капки шампоан и Лансихох, колкото малкия мокът. Разбъркайте с нещо, за да се разтвори добре лансинохът и накиснете гащичките. Като поизстине водата извадете гащичките и леко и внимателно ги изстискайте. Сложете ги да съхнат.

10 коментара:

  1. За третото бебе, дай ,Боже, да има такова, ще се пробвам задължително. Изглежда много лесно. Всичко, което показваш изглежда много лесно. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, значи съм успяла да постигна яснота!
      Желая ти скоро 3 бебе да не е само мечта!

      Изтриване
  2. Ах,много са сладки!Обожавам плетените неща ,но така и не се научих да плета.....или по-скоро не ме влече.Не пречи,ще се радвам на вашите плетки:)

    ОтговорИзтриване
  3. :) Забравих да питам какъв размер са гащичките. За новородено?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези ги плетох ей така, без да се съобразявам с размер. Ще ги сравня с другите и ще пиша пак за колко кг. са според мен.

      Изтриване
  4. Здравейте, а какво слагахте под вълнените гащички и от новородено ли ги използвахте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Позволявам си да отговоря за себе си, макар че моите защитни гащички не бяха такива. Ползвах бархетни пелени тип pre-fold. Ползват се от самото начало, да. Всъщност за новородено на естествено хранене са най-лесни за ползване, защото дори нацапани се перат направо в пералня без предварително изплакване на ръка.

      Изтриване
    2. Здравейте!
      Под гащичките слагах тензух или бархет. След първия месец започнах да ги ползвам.

      Изтриване
  5. Много благодаря за информацията и на двете Ви.
    А за през ноща и на разходка не става ли много мокро.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. През нощта и за разходка ползвах пелени тип джоб. Отвън са от изкуствена дишаща материя, която задържа течността, а от вътрешната страна са от полар, който пази дупето сухо. По средата, в образувалия се джоб се слага попиваща материя. Има от тензух от бархет, от лен, от микрофибър.

      Изтриване