събота, 11 февруари 2017 г.

Пица от филц.

Познавам само един човек, който не харесва пица. Любимата ми рецепта е Маргарита + лук и кисели краставички.
А сега ще ви покажа как може да се играе с пица от филц. Прави се сравнително лесно. Искаше ми се да наблегна на детайлите при продуктите, но нямаше да ми стигне времето и реших да са по-стилизирани, отколкото изобщо да не ги направя. Може да се добавят и още продукти. Исках да наблегна на по-здравословните, но добавих и салам.

Основата за пицата е от картон облечен в поларен плат. Лепих със силикон. Самата пица е от 2 парчета филц. Всичко това е в кутия от малка пица от близката пицария. Продуктите се съхраняват в пликове за диск от книжарницата. От всеки продукт има по 10 парчета. Направих ламинирани карти с рецепти. Има няколко вида: за смятане, броене, четене и писане.
Избрах имената на пиците с познавателна цел, а не от кулинарни съображения. Естествено, картите може ида не се използват, а да се развихри въображението.

А сега малко за вариантите за игра:
1. Малките деца може просто да сглобят правилно пицата и да подберат продуктите като ги поставят върху парчетата.
2. Може да се включи и възрастен или по-голямо дете и да се редуват като назовават какво поставят
3. Броенето на парчетата и на продуктите усложнява играта. Може да се редуват или да броят заедно. Сравнение малко - много.
4. Възрастният може да дава команди като "Сложи 3 чушки и 1 маслина!". Размяна на ролите - детето казва на възрастния какви и колко от продуктите да нареди върху пицата.
5. Възрастният може да тренира и пространствената ориентация като предложи "Сложи лук върху домата! Сложи сирене до гъбата!"
6. По-големите деца могат да използват тези картите, за следване на модел и трениране на броенето. До всяка картинка на продукт има изписана и думата за подпомагане на глобалното четене.
7. А още по-големите картите със смятане и изписване на число срещу всеки продукт.
Има и 2 карти без картинки, само и думи за четене.
А ето и пица "От градината"


Няма коментари:

Публикуване на коментар