четвъртък, 12 май 2016 г.

Как стафидата се научи да плува?Не знам доколко снимките ще са илюстрация на опита, защото батериите свършиха в най-сюблимния момент и останаха само тези, но сега по същество.

Нужни са 1 чаша обикновена вода и 1 чаша газирана вода и няколко стафиди.

Стафидите се пускат в чашите и представлението започва.

В чашата с обикновена вода нищо особено не се случва. Стафидите потъват на дъното, защото са с по-голяма плътност от водата.

В чашата с газирана вода стафидите също потъват, мехурчетата въздух ги обгръщат и не след дълго една по една се издигат до повърхността на водата, там балончетата се пукат и освобождават въздуха. Стафидата отново потъва. Отново я обграждат балончета и отново се издига.

На 5-годишното обясних, че в газираната вода има въздушни балончета, които като се отвори бутилката се опитват да излязат от водата и да отидат пак във въздуха, защото са по-леки от водата.
Дадох пример с басейн, в който е изпусната обувка. Обувката е с по-голяма плътност (по-тежка е) от водата и си остава там на дъното. Можем да се гмурнем и да си я вземем с ръка, но има и друг начин да я извадим като завържем за нея надути балони. Колко балони ще са нужни зависи от тежестта на обувката. Когато станат достатъчно балоните ще я издигнат на повърхността на водата и понеже балоните не се пукат като водните мехурчета ще си остане там и няма да потъне пък.

Обясних какво е плътност на веществата с примери. Металът е с голяма плътност, дървото (в общия случай) не е толкова плътно, въздухът е с най-малка плътност. Това, което е с по-голяма плътност от водата потъва в нея. Това което е с по.малка плътност плава на повърхността и.

2-годишното слуша и гледа, но по-скоро се радваше.
Няма коментари:

Публикуване на коментар