петък, 15 април 2016 г.

Играем с Кутията на Знайко.

Ето че и у нас пристигна кутията на Знайко Занимайко. Това е втората кутия от поредицата, априлската тема е Земята - Нашият дом и заниманията съобразени с темата и годините на получателите. Нашата е за възраст 6-9 години.

Първото нещо, което привлече вниманието на Ния е стиропореното яйце за оцветяване. Освен яйцето бяха приложени цветни ленти, лепило, червена боя и указание как да се украси, както и указания за боядисване на яйца с бои от природата. Последното особено ми хареса и задължително ще пробвам рецептите тази година.
А ето и вече украсеното яйце. Първоначалната концепция беше да нарисува и украси щъркел, но после реши да покрие всичко с лентите.
Купих още стиропорени яйца, защото много и хареса да украсява. Следващия път ще е със семена и мъниста.
Прочетохме историята на Великден, която породи въпроси "Защо са го арестували, нали е добър", "Защо са го убили?", "Какво значи възкръснал?", "Нали това е невъзможно?", "Защо дядо не възкръсне и не дойде пак при нас?". Поговорихме си  и направих опит да обясня ситуацията.
Споменах че преди Великден има още два празника. Лазаровден и Цветница. Припомних какво се прави и на двата. После подреди пъзела от дървените пръчици и се получи люляков цвят. На 6 и 7 се пообърка малко, но картинката помогна за правилната подредба. Отбелязвам си да направя още такива пъзели с числата.
В кутията има и две филцови основи с очертания на континентите, които ще се допълват в другите кутии със самите континенти и животните, които ги населяват. Само назовахме отделните части и посочих ние къде се намираме. С нетърпение очаквам попълнението за играта.
Приложена е и една рисунка за разделно събиране на отпадъци, а в самото представяне на кутията и няколко "мисии", които изпълнявайки ги детето ще помогне да се опази Земята по-чиста.
Пестенето на енергия, рециклиране, пестене на вода...
В кутията има табло със слоевете на Земята. Разгледахме го и припомних старо занимание, в което използвахме пластелин.  В упътването на таблото също е отбелязано като възможност и е поместена и рецепта как сами да си направим пластелин.

Нека да добавя, че всяка дейност е пояснена с упътване и допълнителна информация и варианти за игра.
Следва макет на Слънчево и Лунно затъмнение. Тук срещнахме известни трудности с монтажа. Конструкцията е леко нестабилна и при въртене топките падат, но като се фиксира в желаната позиция е добре. Комплектът включва и малко фенерче, за да се имитира слънчевата светлина.
Направихме опита снощи, но снимките не станаха на фокус с толкова много ръчички, които искат всичко да пипнат.
 Това е Лунното затъмнение. Земята е препречила пътя на светлината идваща от Слънцето и е хвърлила сянка на Луната.
 А тук Луната застава между Слънцето и Земята и хвърля сянка на нашата планета
Това е контролното табло на Слънчевата система и карти с планетите. Присъства и рехабилитираната като планета Плутон :) без новоизлюпените планети джуджета. Подредихме картите в правилния ред.
 Този материал още не е ползван, предстои да оцвети планетите и да ги ламинирам, за да се редят по орбитите. В указанието за игра има по малко информация за всяка планета.
 Ще ксерокопирам този лист, за да имаме по 2 броя от планетите и ще играем с тях на мемори играта с Ния и на сдвояване с Никола.


Бях много любопитна как точно ще изглежда Кутията на Знайко. Прочетох за нея още като проект и ми беше интересно как ще се реализира. Идеята е хубава и е в помощ на заетите родители в поднасянето на познавателни игри. Темите могат да се развият още, но основната информация е дадена.

Следих дали ще сподели някой впечатления от първата мартенска кутия, но не открих. Надявам се моето представяне да е в полза на любопитните да придобият по-добра представа за това, което купуват.

Относно цената всеки ще си направи сам разчета дали е по джоба му. Със сигурност това е добър вариант, когато нямаш много време да систематизираш информация (най-времеемкия процес) всеки може да разпечата нещо на готово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар