неделя, 31 май 2015 г.

Пухкав плодов сладкиш, невероятно вкусен!

Преди няколко дни имахме рожденик в семейството! Исках да направя торта, но нямах никакво време и така попаднах на рецепти за плодови сладкиши. Търсех рецепта без месене. Имаме в изобилие череши, а на пазара изобилие от ягоди, сега му е времето да пробвам.

Първата доза направих само с ягоди и в малко по-голяма тава (26 см.) Много вкусен беше, но нисичък.

Втората доза изсипах в тава с диаметър 22 см. и се получи по-добре. Сложих ягоди, банан и круша. Това имах :) в наличност. Вкусовете се допълниха много добре, стана по-вкусен от първата доза нищо, че не сложиш ядки.

Ето я рецептата, малко непроменена от оригиналната. (снимките са от втората доза) Източник

  •    3 яйца
  •    1 ч. чаша захар
  •    1 масло (125 гр.) разтопено, но не горещо
  •    1 бакпулвер (аз прекалих, сложих малко повече от няколко пакетчета и цветът на сладкиша е малко тъмен)
  •    1 ванилия
  •    2 с.л. прясно мляко
  •    1/2 намачкан банан
  •    200 гр. брашно
  •    500 гр. плодове, нарязани
  •    канела
  •    1 шепа орехи (може и без тях, но с тях е по-вкусно, аз сложих нарязани бадеми и кашу)
  •    пудра захар
Забъркваме тесто от продуктите в реда на изписване. Изсипваме го в намаслена и набрашнена форма (моята е с диаметър 22 см) .Оставяме само 2-3 супени лъжици от сместа.

Върху сместа слагаме орехи, канела и резенчета плодове.
Останалата смес разбъркваме с 2 сл. студена вода и леко поръсваме сладкиша.

Слагаме в студена фурна. Включваме на 170 градуса без вентилатор. След като сладкиша се надигне хубаво и се покрие с коричка (около 40 мин.), намаляваме на 150  и допичаме до готовност (около 20 мин.).

Още топлия сладкиш обилно поръсваме с пудра захар.



Няма коментари:

Публикуване на коментар