събота, 26 януари 2013 г.

Калашите?! Кои са те?

В списание 8 прочетох много интересна статия за произхода на българите. Резултатите от проучването не са новост за мен, предполагам и за повечето хора, интересуващите поне малко от история. Все пак прочетете статията! 
Научих обаче нещо много интересно от статията. За калашите. Няма да ви преразказвам по какво и колко калашите приличат и са свързани с българите. Това ще го научите ако прочетете Кристалните хора. Искам друго да споделя с вас. Нещо, което ме порази! Ще копирам текста, обяснено е толкова добре!

СВЯТ 
БЕЗ ЗЛО

Една древна източна поговорка гласи: „Каквито хората, такива и боговете". Главното божество на калашите се нарича Ходай, богът на доброто. И те са покъртително добри. Под него има петима малки богове, които местните хора наричат вестители. Служейки им, калашите се обръщат към своя Ходай с най-простите молитви на света – за здраве, щастие, добра реколта, хубаво време, силна година. 
В Калаша няма зло. Думи за лошо, жестоко, несправедливо или демонично не съществуват. Големият проблем на нашия приятел Сейфула Джан е как да преведе на калашки нашите въпроси, касаещи тези понятия. В долините никога не се е крало, изнасилвало или убивало. Никой не помни такова събитие. Дори 97-годишният старейшина на долината Румбур разказва само за природни бедствия и трудни години, но не и за човешка ненавист, ревност, братоубийства или мъст на боговете, с каквито изобилства историята и митологията на останалите народи. 
 Разговор за експедицията "Българите-прародина" в Пакистан по БНР

1 коментар:

  1. Много ми хареса тази статия:) Благодаря за споделеното -звучи прекрасно и си пожелавам и ние да постигнем такова съвършенство:)

    ОтговорИзтриване